[email protected]

Ledig till och med 20100111.



VCD

Göm er!

Andra januari till femtonde februari skall det för första gången på fyrtiofem år ske jakt på varg i Sverige.

"Det finns sedan länge skyddsjakt på varg i Sverige och nu införs också licensjakt på varg. Det är en följd av riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning som ska öka acceptansen för rovdjur. I beslutet ingår tillfällig begränsning av vargstammens tillväxttakt och åtgärder för att stärka vargstammens genetiska status. Licensjakten inleds 2 januari och senare kan det bli flyttning av vargar med östligt ursprung."

Tjugosju stycken skall få skjutas i ett antal mellansvenska län. Detta motsvarar cirka tio procent av den svenska vargstammen.

"Licensjakten tillåts i de fem län där det finns reproducerande stam av varg, dvs. där det har fötts kullar varje år de senaste tre åren. Fördelningen per län baseras på hur vargstammen är spridd i landet. Det innebär cirka en tredjedel av tilldelningen till Värmland och Dalarna – 9 vargar var. En niondel – 3 vargar per län – tilldelas Västra Götaland, Örebro och Gävleborgs län."

De som vill deltaga i denna jakt har fått anmäla intresse och enligt vad jag läst är det 8000 jägare som anmält sig till dags dato.

"Regeringen har beslutat att alla som vill delta i licensjakten ska vara registrerade särskilt för detta i Jaktregistret. En jaktledare ska utses för jakten i förväg."

Jag är jäkligt upprörd över att denna jakt får ske!

Jag förstår de tamdjursägare som haft och har problem med rivna djur men som det står ovan finns det redan rätt till skyddsjakt.
Det som sker nu ser jag endast som ett uttryck för det utbredda varghat som finns och som jag anser vara totalt missriktat.
Jägare har i många år pratat om att vargen tar deras jakthundar. Att många gånger fler hundar körs ihjäl av bilar under jakt nämner man inte ett ord om.
Att många jägare är direkt livsfarliga för andra människor och jaktkamrater med vådaskjutningar och dödsskjutningar varje år är det tyst om.

Jag kan även förstå resonemanget om den inavel som sker med en relativt liten vargstam men att förflytta djur och ersätta dom med andra från östeuropa känns betydligt mer sympatiskt.

Jag undrar hur många av de jägare som skall deltaga i jakten ens sett en varg? Som ens varit inblandad i att en jakthund blivit riven? Som ens sett så mycket som ett spår i skogen?

Jag hoppas av hela mitt hjärta att vargarna, som är intelligenta varelser, gömmer sig i län som inte fått tillstånd under tiden jakten skall pågå.




Den citerade texten är hämtad från www.naturvardsverket.se



VCD

 


Istid på väg

Sitter på mitt nya kontor och tittar ut i mörkret som störs av ett par reklamskyltar. Det är tyst och lugnt i korridoren och kaffekoppen står lätt rykande på mitt skrivbord.
Jag skall jobba två dagar för att därefter vara ledig i en och en halv vecka.

Kändes som man gick upp i ottan idag efter att ha varit ledig i några dagar. Jag har väl varit uppe ungefär samma tid även de lediga dagarna men då har jag ju valt det själv.

Konstaterar att det regn och plusgrader jag läst om inte har kommit utan det är ännu vitare och ännu mer snö ute. Även på bilen som fick borstas fram.

Förutom snön så är det riktig kyla på gång. Läser på expressen.se att det kan bli - 25 grader i Karlstad på tisdagsmorgonen.
Långkalsonger på med andra ord!



VCD


Skärgårdssnö









VCD

Snöigt

















VCD

Puls plus puls=trötta ben

Potatisen kokar strax på spisen. Vovven ligger trött på golvet efter att vi nyss kommit hem från en skön vinterpromenad på dryga timmen.  Vi trampade på riktigt ordentligt i den ganska tunga snön så det känns i benen just nu.

Snart skall resten av familjen hämtas till den traditionella juldagslunchen med potatis, köttbullar och vitsås. Detta är en rest från den tiden då det fanns medlemmar av familjen som åt lutfisk. Nu finns det ingen kvar som gör det men traditionen lever vidare.

Julafton var lugn och trevlig. Lagom med mat och godsaker. Mamma kunde naturligtvis inte hålla sig utan hade med presenter i form av arvegods. Jag och min bror fick dela på mormors bordssilver under förutsättning att vi använder det till vardags.
Så får det bli.


Lite senare samma dag:

Körde hem mamma till Åmål efter lunchen och på vägen ner mötte vi snöandet som pågår utanför fönstret just nu. Efter att vi mött det fortsatte det hela vägen ner och hem.
Det tog lite extra tid att köra grund av detta. Trafiken gick mer långsamt än normalt och plogbilarna hade inte hunnit ut.

Med tända ljus och ett fungerande element sitter jag och längtar ut igen. Det kanske blir en sväng i skogen senare. Det blir definitivt en tur imorgon. Golfbana eller skärgård står högst upp på vart-jag-vill-åka-listan just nu.
Jag gillar snön :)



VCD


Ett år senare...

Idag är det ett år sedan det första inlägget skrevs på denna blogg.
Eller, om man så vill, ett år sedan bloggen föddes.

Dagens inlägg är nummer tvåhundrafemtio.

Jag vet att jag i den första texten skrev att det skulle handla en hel del om sport.

På sätt och vis har det blivit så men att det skulle handla om egen sport (träning) trodde jag inte då. Jag trodde nog inte heller att det skulle vara så mycket text och bilder om och från naturen som det blivit.

Idag jobbar jag halvdag för att efter lunch hämta mamma, hennes vovve och köttbullar inför julfirandet.

Vi får en vit jul för första gången på flera år.
Jag ämnar att vara ute i snön så mycket det bara går. För både vovve och husse har saknaden efter att trampa runt med knarrande steg varit stort så nu gäller det att utnyttja möjligheten.

I ett av de tidigaste inläggen skrev jag "Julen är även tid för eftertanke. Helgernas helg innebär för många årets värsta händelse som av olika skäl bara är förknippat med ångest och olycka. Det gör inget att stanna till några sekunder och skicka dessa en tanke."

Ovanstående gäller även idag, ett år senare.



VCD

Bildspråk

Om en bild säger mer än tusen ord fick jag en hel romansamling igår.

Det gladde mig väldigt mycket. Oerhört mycket.



VCD


Söndag 20/12 2009










VCD

"Varhelst, närhelst...."

När jag slutade i det militära blev det att jag bröt med det mesta från det livet. Mest för att det bara blev så och det är endast ett fåtal jag haft kontakt med under åren sedan dess.

Varje jul hade vi under den tiden en fest som kallades för "Lillejul" som var middag, spex och gemenskap. Vi som var yngre (då) kallades för subalterner och hade denna kväll rätt att driva med de äldre och spexet byggde på detta och de "fel" som de äldre gjort under det gångna året.

Traditionen med Lillejul har, förutom spexet, fortsatt under de år som gått efter regementets nedläggning men jag har aldrig varit med.
Inte förrän ikväll.

Jag har precis kommit in efter en trevlig kväll med gamla arbetskamrater från mitt tidigare liv. Mycket minnen dryftades, det inmundigades god mat och historierna blev värre och värre ju längre kvällen led.

Rubriken bygger på att det vid varje tillfälle subalternerna samlades utbringades en skål till deras skyddshelgon, Överste Bruncrona. För att samla subalternerna hade en person till uppgift att med detta talesätt se till att skålen utbringades.
Förr i tiden när officerarna åt så var det de yngsta som serverade maten och dukade av. De äldre och framför allt regementschefen beordrade avdukning när de ätit klart varför det ofta blev som så att de yngre inte hann äta klart eller att äta överhuvudtaget.
Överste Bruncrona var den förste regementschef som lät de yngsta officerarna äta klart innan de var tvungna att duka av bordet och servera nästa rätt. Genom att han på detta sätt såg till att även de yngre, subalternerna, fick äta färdigt blev han deras skyddshelgon.

"Varhelst, närhelst subalterner samlas hafva de för sed att låta åtminstone en skål tillfalla deras skyddshelgon, Överste Bruncrona,...subalterner stå upp!"



VCD

I Amundsens spår.

Igår när jag var ute och gick kände jag mig som den värste polarforskare. Det blåste ganska bra och med huvan uppfälld i motvinden kom tankarna på Amundsen och Scott och deras strapatser.

Med hjälp av stavar och kängor kämpade jag mig igenom snön som säkert var fem centimeter djup. På vissa platser så mycket som tio.

Minus tolv imorse när jag steg upp. Det börjar likna nåt.



VCD

Bönhörd

Det vita är kvar på marken och i träden.
Minusgrader i luften och fler av samma vara sägs vara på väg.

Enligt vissa väderprognoser skall det komma mer snö de kommande dagarna.

Det kanske till och med kan bli en vit jul.
Nu tycker jag inte att julen är så väldigt viktig, i vissa stycken tvärtom, men när jag för första gången skall ha familjen hemma så är det lika bra att köra the whole deal med snö, tomtar och allt annat som skall ingå.

Vill att dagen skall gå fort så att jag får komma ut och pulsa, eller..så mycket snö är det inte kanske, men man kan ju alltid bortse från det och bara njuta.



VCD

Låt det stanna!

Äntligen är det vitt på marken.

Igår var det mycket ljusare på tidiga kvällen och luften var torrare.

Snälla, låt det fortsätta att vara på det viset.



VCD

Teknikens under?





VCD

 


Kan man snabba på tiden?

Satte mig precis vid datorn efter att ha spenderat förmiddagen på min kommande arbetsplats.
Från årskiftet kommer jag att arbeta på ett annat ställe men med samma sak som nu, i stort.

Dagen inleddes med lussefika och luciatåg av lite okonventionell art.
Den har fortsatt med ett par samtal och en god lunch.

Eftermiddagen går i administrationens tecken för att avslutas med en liten samling med mina blivande arbetskamrater som haft vänligheten att bjuda in mig till smörgåstårta och skitsnack.

Mötte nyss köparen av min bil och jag fick varken utskällning eller örfil så jag antar att den funkar.

Jag vill ha en aktiv helg! 
Jag känner att jag måste komma ut och gå, med eller utan stavar. Golfbanorna torde vara ganska torra nu, i alla fall inte lika blöta som de varit.
Helgens väder verkar bli okej, inte minst söndagen skall bli fin vad jag sett. Nån plusgrad och lite sol. Tusan vet om inte kaffetermosen får följa med då.
Gymmet, som jag struntade i igår, får besök på söndag. Däremot tror jag att benpasset får vänta...fy fan vad ont jag hade efter förra gången.

IKEA-besök kan nog komma att klämmas in också.

Nu ska jag försöka få de sista timmarna att gå fort...hur man nu gör det?



VCD

Klart!

Då var bilen såld och förhållandet BMW-Berntsson är över för denna gång.

Det har varit en trevlig tid med mycket skoj och nöje men nu är det slut.
Det är inte helt omöjligt att vi ses igen men då i annan skepnad och en fräschare årsmodell från din sida.



VCD

Rätt eller fel?

Sitter och läser på aftonbladet.se. Idag delas Nobels fredspris ut och det känns väl sådär att Barack Obama får det.
Jag kan tänka mig att han kan vara en kandidat framöver, när man kan se vad som hänt under hans tid som president, och vad han kunnat påverka, men redan nu?
Njae...jag ställer mig tveksam till det.

Det känns som att kommittén gått på de saker han sagt snarare än gjort och ännu har (i mitt tycke) inga förändringar skett. Irak och Afghanistan har fortfarande amerikanska soldater i sina respektive länder och vad jag förstår skall missionen i Afghanistan utökas.

Jag kan inte påstå att jag har någon annan, bättre kandidat just nu som jag kan framföra men USA:s nuvarande president hade inte varit en av dom om jag hade föreslagit för detta pris innan det blev känt att han fick det.



VCD

Ingen affär igår...nytt försök idag.

Nej, gårdagens förhoppningar om tänkt bilköpare skulle agera rask och kraftfullt när han såg pärlan, föll imorse då jag fick ett sms som meddelade att det inte var intressant längre.
Ikväll ser det dock ut att bli av med en annan spekulant. Jag har sänkt priset och muntligt är det klart.

Om Gud vill och hängslena håller är jag av med bilen vid halvsextiden ikväll.



VCD


Tidsoptimist?

Hmm, trodde det skulle gå lättare att sälja bilen. Några svar via mail har kommit och ikväll skall i alla fall en man komma och kolla på den.
Hoppas att han gillar vad han ser, drar upp ett antal tusenlappar ur fickan, tackar för köpet och drar iväg.
Hoppas kan man ju...om det går som jag vill kommer bil att konverteras till bil(ly).

Lägenheten fortsätter sin metamorfos. Nya mattor, ett sängbord samt ett (litet) skriv/databord finns nu levererat och det gamla skrivbordet är ett minne blott.
Några lampor måste införskaffas nu. En läslampa inte minst.

Egentligen kanske det tar lite tid att kränga en bil. Det är nog jag som vill att det skall gå fortare än vad det gör.
Jag får helt enkelt göra som vi lärde oss på en kurs jag gick:
"Går det för långsamt, sänk farten"



VCD

Sjätte i tolfte

Helgen går mot sitt slut och det mesta som jag hade tänkt göra har blivit av.

Annonsen ligger ute efter att bilen blivit städad och tvättad.

Gympasset skedde för ett par timmar sen. Mina ben påminner om stubbar i känsel och rörlighet just nu.

Det har varit en bra helg med en mix av att vara ute och promenera i det sköna höstvädret och att sitta inne med levande-ljus-mys.
De förväntade biverkningarna blev inte heller så farliga som befarat för mig personligen.

I början av veckan som kommer skall det tydligen bestämmas vilka som byter arbetsplats. Jag vågar inte ha några större förhoppningar egentligen.
Vi får se vad som sker helt enkelt.



VCD

Biverkningsredovisningstext

Biverkningarna för mig har hittills varit ont i armen precis där vaccinationssprutan sattes in. Det har känts som någon slagit mig på muskeln med knogen. Det började ge med sig under eftermiddagen. Har idag haft huvudvärk men om det är en biverkning eller ej är svårt att veta eftersom jag har ont i huvudet med jämna mellanrum.

Imorgon hoppas jag få ut annonsen på bilen. Lite städning och ett par foton saknas innan jag kan annonsera ut den.

Jättenöjd så här långt med den nya. Vovvarna samsas där bak och det har varit lugnare att åka då ingen av dom skall slicka på förare eller radiooperatör, busa eller försöka komma fram i framsätet.

Dagen idag har annars varit lugn medmestadels innesittande. Ett avbrott för en skön promenad i regnet mitt på dagen var välkommet.

Förutom annonsering imorgon så vill jag gå stavgång en timme och jag skall gymma senare delen av eftermiddagen.



VCD


Vilka biverkningar finns det?

Imorgon skall jag ta den så omtalade vaccinationssprutan. Jag med flera räknar med att få alla, precis alla, biverkningar som finns. Vi räknar dessutom med att få några som inte ännu är upptäckta.

Den som (över)lever får se.

Inga deltagare på jobbet imorgon. Lite planeringsmöte med gruppen och sen blir det julmat, följt av en eftermiddag med information.
Detta om inte vaccinationen sätter stopp för allt på grund av biverkningarna.

Sitter oduschad just nu, precis hemma från gymmet efter att ha kört överkroppspasset som jag fick i tisdags. Jag fick genomföra det i tillämpliga delar men gjorde det mesta. Nån övning bytte jag ut och är lite mör nu.

Under helgen, och kanske redan imorgon hoppas jag komma ut på lite stavgång eller åtminstone vanlig promenad. Jag har varit lite dåligt med det denna veckan av någon anledning.

Bilen är nu hundinredd. Det innebär framför allt att bagageutrymmet nu är full med filtar och lakan, så de små (?) liven kan ligga skönt efter att ha sprungit av sig.

Nu blir det lite käk och sen duschen.



VCD

Nytt på uppfarten

Inköpt, påställd, försäkrad och vinterskor på.





VCD


Nu blir det svenskt!

Det känns i musklerna idag. Micke på KMTI tyckte nog att mitt förra program var för lätt så han såg till att ändra det nu.
Det var ett bra program men det kommer att kännas, det vill jag lova.

Ikväll/sen eftermiddag hämtas det bil :)
Nu skall jag fixa försäkring, påställning av bilen samt nya vinterdäck. Vissa av dessa saker sker as I write.

Jag var och tittade på bilen igår och fick även möjlighet att provköra den. Riktigt trevlig bil med bra utrymmen, fräsch inredning och såvitt jag förstår, allt fungerande som det skall.

Beamern skall få en ordentlig städning och tvättning inför för att kunna läggas ut på på nätet till helgen, eller åtminstone i början av nästa vecka.



VCD

PT i em

I eftermiddag skall jag träffa Micke som skall gå igenom och förändra mitt träningsprogram på gymmet. Börjar bli dags att byta ut och lägga till lite övningar då jag nu kört på mer eller mindre samma upplägg i dryga två månader.
Ska bli kul att se vad det blir. Han har bland annat nämnt att dela upp programmet i under- respektive överkropp.

Stack till KMTI igår efter en kortare promenad på golfbanan och körde ett ganska bra pass.

Imorgon kommer mina möbler. Dom är målade och klara nu och i samband med att dom levereras till mig plockas, som jag tidigare skrivit, gammalt bråte ut och kastas.
Skönt att slippa göra det själv.

Om allt går som det ska kommer det dock att finnas bil med dragkrok på Kvarnbergsgatan 12 i slutet av denna vecka. Förmodligen är jag liiite för optimistisk när det gäller datum men vill så gärna tro att det blir så.

Funkar detta så blir det tvätt, städning samt iordningsställande av beamern under helgen för annons på Blocket och en, förhoppningsvis, snabb affär.

Första julmaten inmundigas på fredag. Gott!



VCD

RSS 2.0